Juiste kleur vloer kiezen doet u zo.

Juiste kleur vloer kiezen?

Door het juiste kleur vloer kiezen cre?ert u verschillende ruimtes. Kleuren bepalen voor een groot deel de sfeer in het interieur. Het is belangrijk om de juiste kleurencombinaties te kiezen. Kleur, licht en ruimte oefenen een grote invloed op elkaar uit. De kleuren van de vloer, het plafond en de muren hebben optisch een grote impact op hoe je een ruimte ervaart. Zo kun je een kamer groter, kleiner, breder, smaller, dieper, hoger, lichter of warmer maken.

Welke kleur van vloer kiezen?

Een vloer kies je niet enkel voor praktische redenen of omdat je een bepaalde voorkeur van kleur hebt. Bij de keuze van de kleur van je vloer moet je rekening houden met het gewenst eindresultaat en de invloed van de andere bestaande of geplande kleurelementen in het interieur. Het resultaat van dit samenspel is meer dan de som van de aparte elementen. Het geheel krijgt als het ware een nieuwe eigenheid. Elke ruimte is anders en vraagt om een specifieke aanpak naargelang het gewenste eindresultaat.

vloer-type1

Een donkere vloer met bleke muren en plafond verbreedt de kamer.

vloer-type2

Een donkere vloer en donker plafond maakt de ruimte breder en lager.

vloer-type3

Donkere muren in een kamer met een lichte vloer en plafond leggen de nadruk op de horizontale lijnen.

vloer-type4

Lichte vloer, plafond en achterwand: ruimte wordt smaller, dieper en hoger.

vloer-type5

Ee?n donkere achterwand en bleke muren en vloer zorgt voor een optische verkorting van de ruimte.

vloer-type6

Een licht plafond, donkere vloer en donkere muren leiden tot een keldereffect (licht enkel boven je).

vloer-type7

Een lichte vloer, lichte achterwand, donkere muren en een donker plafond cree?rt een tunneleffect.

vloer-type8

Hebben alle ruimtes dezelfde donkere kleur dan wordt ze eerder vormloos.

vloer-type9

Een kamer met een lichte vloer en lichte muren cree?ert een ruimtelijk effect. Teveel bleke kleuren maken het wel koel en onpersoonlijk.

Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste kleur vloer. Neem contact met ons op of vraag een offerte aan..

Algemene Tips

a) Welke kleur van vloer: bleek versus donker.

Lichte tinten vergroten de ruimte en donkere kleuren laten de ruimte iets kleiner lijken, dat is algemeen geweten, maar welke rol spelen vloeren hierbij?

Bleke vloeren:

Wanneer je een donker geverfde ruimte hebt die wel wat lichter mag ogen, kan je kiezen voor een blekere vloer. Bleke vloeren reflecteren licht. Hierdoor maak je de ruimte lichter en bovendien optisch groter. Blekere tinten ogen zuiver, rustig en tijdloos. In combinatie met koele kleuren aan de muur, krijg je een strak effect. Maar overdrijft niet: in het westen en noorden geldt: hoe witter de vloer: hoe killer de sfeer. Donkere meubels en lichte houten vloeren gaan goed samen en resulteren in een verrassend effect. Bleke vloeren lenen zich bovendien uitstekend om te combineren met verschillende kleuren.

Donkere vloeren:

Donkere vloeren zijn de ideale basis om contrasten te cree?ren. Ze zijn perfect in combinatie met muren in een lichte kleur of met andere donkere kleuren die als accent of accessoire gebruikt zijn. Vermijd hard wit, maar kies voor afgeleiden zoals gebroken wit of wit met een klein beetje pigment van een ander kleur in. Je kan het geheel opfleuren door opvallende accessoires in het interieur in te passen. Teveel donkere kleuren leiden namelijk tot een somber resultaat, want dit gaat ten kosten van het licht en de sfeer.

b) Hoe ruimtelijk effect cree?ren?

Ruimtelijk effect bekom je door een strakke bleke vloer te combineren met lichte wanden. Hoe lichter en koeler de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Donkere en warme kleuren maken de ruimte kleiner en knusser.

Je hebt de keuze tussen V-groeven aan de langse kant en aan de langse en kopse kant. Om te ruimte optisch te verlengen kies je best voor de vloeren met v-groeven aan de langse kant. Zo cree?er je diepte in de kamer. Plaats de V-groefjes wel in de richting van het licht om het effect te benadrukken.

De kleurencombinatie met de plinten speelt ook een belangrijke rol. Een vloer lijkt groter wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de vloer. Omgekeerd geldt: de vloer lijkt kleiner wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de muren.

b) Hoe ruimtelijk effect cree?ren?

Ruimtelijk effect bekom je door een strakke bleke vloer te combineren met lichte wanden. Hoe lichter en koeler de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Donkere en warme kleuren maken de ruimte kleiner en knusser. De kleurencombinatie met de plinten speelt ook een belangrijke rol. Een vloer lijkt groter wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de vloer. Omgekeerd geldt: de vloer lijkt kleiner wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de muren. Dus bedenk goed bij het kiezen van de juiste kleur vloer en plinten.

c) Combinatie kleur meubelen-vloer?

Zorg ervoor dat je vloerkleur ofwel twee tinten lichter ofwel een stuk donkerder is dan de kleur van de meubelen. Vloer en meubilair van hetzelfde kleur en houtsoort kan, wanneer je er een tapijt van een ander contrasterend kleur tussen legt.

Op een vloer van een neutrale kleur, vb natuurverniste eik, hoef je geen schrik te hebben van de combinatie met meubilair van een erg donkere houtsoort zoals wenge of notelaar. Ook erg bleke witgelakte meubels komen hierbij tot hun recht.

Lichte houten meubels in combinatie met lichte muren en een lichte vloer geven een serene sfeer in huis. Je speelt zo op veilig, maar loopt wel het risico een vrij karakterloos interieur te krijgen. Teveel toon op toon vervalt snel naar eentonigheid. Dus bedenk goed bij het kiezen van de juiste kleur vloer.

d) Welke sfeer straalt een bepaald kleur vloer uit?

Vloeren met een geelbeige tint.

Geelbeige tinten doen denken aan warmte, gezelligheid en optimisme. Vloeren met een eik-, beuk- of esdoorndesign geven aan een donkere kamer een warme uitstraling. Dit is de juiste kleur vloer voor een warme uitstraling.

Vloeren met een rood-oranje tint

Deze vloeren brengen een enorme warmte in een kamer. Vaak worden deze kleur gecombineerd met geel-accenten. Dit is de juiste kleur vloer voor een warmtegevoel.

Bruine vloeren

Een bruine tint, vooral in vloeren, duidt op de verbondenheid met de aarde. Ten opzichte van de wanden moet het steeds op de achtergrond treden. Omdat bruin uit diverse andere kleuren is samengesteld, kan je het met veel kleuren combineren. Bruin is geen saaie kleur, je kan er alle kanten mee uit in diverse soorten interieurs op voorwaarde dat er voldoende licht in de kamer binnenkomt, om de bruine kleur goed te laten uitkomen. In bepaalde interieurs wordt een combinatie gemaakt van complementaire kleuren tussen vloer en muren, waardoor je een contrast krijgt. In andere gevallen kiezen we voor een ton sur ton combinatie. Ton sur ton wil zeggen dat er een combinatie wordt gemaakt van kleuren in dezelfde tint, maar dan in een donkere of een lichtere nuance. Dit kan een heel harmonieus en rustig effect geven, maar neigt snel naar eentonigheid.

e) Hoe opvallende vloeren combineren met wandkleuren en meubilair?

Tropische houtsoorten als vloer zijn erg warm. Aangezien deze houtsoorten erg levendig zijn is het soms moeilijk de bijpassende meubels en wandbekleding te vinden. Tip hierbij is: houd je muren best warm en neutraal, vb wittinten of afgeleiden. Dit geeft een mooi contrast met de vloer. Om niet teveel contrasten te cree?ren, kan je aanvullen met maximum e?e?n of twee verschillende accentkleuren.

f) Invloed van licht op de vloeren?

Kleuren bij schemering laten een andere indruk achter dan kleuren bij fel zonlicht dan bij kunstlicht. Het is dan ook belangrijk stil te staan bij de lichtbronnen in de ruimte. Lichte kleuren reflecteren licht, donkere absorberen licht.

Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste kleur vloer. Neem contact met ons op of vraag een offerte aan..

One Comment

  1. Nvliebergen

    Welke geluidsisolatie moet ik gebruiken onder de houten vloer in een appartement ? Minstens 10 DB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *